10-01-2018 - Windsurfen, Tips & Tricks

Basics: 360

Aan het eind van de vorige eeuw was de 360 een van de belangrijkste moves tijdens freestylewedstrijden, een crowd pleaser waarmee je het publiek op de banken kreeg. Hoewel deze old school trick sindsdien behoorlijk is ondergesneeuwd door al het aerial-geweld, blijft de ‘downwind 360’ een hele leuke, uitdagende move voor iedereen die goed kan gijpen. Een perfecte move voor de zomer bovendien, leuk om op vlak water te doen, maar ook in de golven.

Woord & daad Niek van der Linde Beeld: Paul Zeper

Voor de 360 zijn twee dingen heel belangrijk. A: dat je goed kunt gijpen, en B: dat je backwind kunt surfen. Backwind surfen is trouwens de basis voor bijna alle moves: je overstag gaat makkelijker, het helpt je bij de dubbele culo en natuurlijk alles daar tussenin.

1.
Val af van halve wind naar ruime wind om nog meer snelheid te krijgen en alvast een beetje de bocht in te sturen. Pak je achterste hand wat verder achterop de giek en trek je voorste voet alvast 1 centimeter uit de voetband om te voorkomen dat hij zo meteen vast blijft zitten. Haak uit en zet je achterste voet op de rail aan de lijzijde. Blijf het zeil goed dichttrekken met de achterste hand. Breng langzaam je gewicht van de buitenbocht naar de binnenbocht van je draaicirkel. De rail van je board snijdt nu in het water en je board carvet de bocht in. Alles is nog precies hetzelfde als bij een gijp.

2.
Blijf het zeil dichttrekken en blijf carven. Druk ook op je voorste voet en voorste hand om te zorgen dat de neus van je board (net als bij de gijp) laag blijft. Zorg dus dat de hele rail in het water is en niet alleen je tail!

3.
Blijf carven, zeker als je een golfje tegenkomt, dan snijdt het board er gewoon doorheen. Je gaat nu ongeveer recht voor de wind en dat is het punt waarop je tijdens een gijp je zeil weer zou openen. Als je de 360 wilt doen, is dit het moment om het zeil nog meer naar de achterkant van je board te trekken. Hierdoor krijg je extra druk op je achterste voet en carvet je board nog verder door. Ook zorgt dit ervoor dat je zo meteen, als je backwind staat, minder wind in je zeil hebt.

4 & 5.
Blijf carven met het zeil laag en (vooral) naar achter. Zorg dat je veel afstand hebt tussen lichaam en zeil. Zo kun je windvlaagjes beter opvangen.

6.
Je bent nu ongeveer 180 graden gedraaid en je surft dus halve wind. Je snelheid neemt af en om zo meteen, als je bijna stilstaat, stabiel te staan, haal je de voorste voet uit de voetband en zet je die voor de mast. Nog steeds trek je het zeil naar achter.

7.
Nu komen je backwind-skills van pas, want je bent nog maar net over de helft van de 360 gradendraai. De eerste 180 graden draaide je door middel van boardsturing (carven). De laatste 180 graden planeer je (waarschijnlijk) niet meer, dus gebruik je zeilsturing. Laat het zeil iets meer omhoog komen zodat er weer wat winddruk in je zeil komt. Wil je minder druk in je zeil, duw dan de mast richting het water. Wil je meer druk in je zeil, duw dan met je achterste hand de clew naar het water. Vanuit deze positie moet je oploeven. Dat doe je door het zeil naar achter te houden en een klein beetje tegen de achterste hand te duwen. Met je achterste voet duw je de tail van het board van de wind af.

8.
(Te) veel wind? Hou het zeil dan open en de mast laag bij het water. Probeer nog een stukje verder op te loeven door het zeil naar achter te houden en veel horizontale druk op je achterste voet te geven. Om het laatste stuk te draaien moet de wind weer van de ‘normale’ kant in je zeil komen. Duw daarvoor tegen je achterste hand, zodat de mast omhoog komt.

9 & 10.
Als je merkt dat je stabiel staat en de mast verticaal is, trek je langzaam je achterste hand aan. De wind komt nu weer van de normale kant in je zeil. Kantel de mast iets richting neus van de plank om het laatste stukje te draaien. Druk op de voorste voet (die nog steeds voor de mast staat) bevordert het afvallen.

Je bent er! De voorste voet mag weer achter de mast. Op naar de volgende 360!
Misschien met een handje los?

Echt vooruitgang boeken in je moves, met tips van de meester? Ga dan naar leerwindsurfen.nl en schrijf je in voor een van de clinics. Voor de prijs van 60 euro voor een heel weekend les hoef je het in elk geval niet te laten!


Dit artikel is afkomstig uit de Motion #2 van 2017. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van windsurfen word dan abonnee!

 van