22-08-2011 - Windsurfen, Nieuws

X-Factor in de golven

De stijl van drie jonge wavesailors onder de loep. Stijl is een raar woord. Alle surfers hebben het over ‘stijl’, maar wat is dat ongrijpbare ding nou concreet? Verder dan ‘ik dig haar stijl’, ‘hij heeft een cleane stijl’ ‘of ‘jouw stijl lijkt op die van puntjepuntje’ komt het vaak niet. Het is net als met die mysterieuze X-factor: je kunt er veel blabla aan wijden, maar uiteindelijk is het gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur. Geïnspireerd door een poging van teammaatjes Brawzinho, Victor en Klaas om elkaars vaarstijl te duiden na een maandje knallen in Zuid-Afrika, besluiten wij hen te helpen: de jongens hebben allemaal stijl, maar wie heeft er het meeste van? En waarom? Onze persoonlijke (en verder waardeloze) top drie.

Woord: Marcelino Lopez
Beeld: John Carter

Klaas Voget

In de snelle, holle golven van Zuid-Afrika is Klaas helemaal op zijn plek. Hij wordt gedreven door snelheid, precisie en focus. Het zorgt voor dit soort stijlvolle momenten.

Omdat we het over zo’n onzichtbaar en moeilijk begrip als stijl hebben, mogen we af en toe best wat overdrijven om ons punt te maken. Stijl lijkt in hoge mate een geografisch en cultureel ding. Je kunt niet verwachten dat een surfer die opgegroeid is in 5 millimeter wetsuits aan de koude Oostzee net zo los op zijn board staat als een Braziliaan die het hele jaar in zijn boardshorts op het strand woont. Niet alle Braziliaanse topsurfers dansen wat mij betreft op water (ik vind Kauli meer een compact wavekanon) en niet alle noordelingen zijn stijve, technische jongens (denk aan onze eigen Davy Scheffers). Vaak kloppen de vooroordelen echter wel. Ik vind Klaas bijvoorbeeld prima passen in het beeld van de sterke Noord-Europese Viking, het hokje waarin ik Dunkerbeck zou plaatsen. Een surfmachine die sterk op karakter, wilskracht en techniek vaart, doelgericht traint en zijn spullen door en door heeft getuned. Heel letterlijk een rots in de branding. Afkomstig uit het vasteland van Duitsland heeft hij het nadeel geboren te zijn in het verkeerde windsurfl and. Hij heeft daardoor echter wel geleerd barre, koude omstandigheden, vervelende Sylt-achtige shorebreaks en herfststormen met een koele glimlach op het gezicht te trotseren. Klaas deinst niet snel terug en vertrouwt op zijn onberispelijke techniek, ervaring en fitheid. Brawzinho: ‘Ik vind Klaas vooral inspirerend in lompe golven. Niets haalt hem uit zijn ‘zone’ als hij down the line hoge golven rijdt: hij is niet bang om vol op zijn rail te trappen en heel laat de golflip te rammen. Meestal komt hij ongeschonden uit de strijd. Een pluspunt van Klaas is ook dat hij zijn materiaal heel goed kent. Hij werkt meer dan wie dan ook aan de afstelling van zijn spullen en lijkt daarom op elke plek ter wereld op zijn gemak. Misschien is dat ook een voordeel als je uit een lastig windsurfland als Duitsland komt. Je moet karakter en doorzettingsvermogen hebben om consistent en vaak in koude, surfonvriendelijke omstandigheden te willen surfen. Als je prof wilt worden moet je veel uren maken en veel meer moeite doen dan wanneer je, zoals ik, op een fijn strand bent geboren waar je het hele jaar door kunt varen. Je moet meer vechten, reizen en meer bewijsdrang hebben om bij de wereldtop te komen.’ Op karakter scoort Klaas daarom het hoogst, op stijl het minst in mijn imaginaire X-factor ranking.

STIJLFACTOR
krachtig, gefocust, technisch, onverstoorbaar in verschillende omstandigheden, bokser

Victor Fernandez

Als iemand zich comfortabel voelt tijdens sprongen van 8-meter-plus dan is het Victor. En ga er maar vanuit dat hij de sprong probleemloos landt.

Hoewel Victor van het Spaanse vasteland komt, heeft hij zijn essentiële opgroeiende jaren in high wind area Gran Canaria doorgebracht. Alle drie de toppers hier besproken zijn allround en goed in verschillende omstandigheden, maar Victors grote kracht laat zich vooral gelden op de dagen dat de meeste mensen niet eens naar buiten durven uit angst omver gewaaid te worden. En dat is licht ironisch, want Victor is geen zware jongen. Hij is van een heel ander lichamelijk kaliber dan die andere bekende surfende import-Canariër – hoe heet ie ook alweer, die met twaalf wereldtitels en een Deense achternaam? Hoe doet de Spanjaard dit?

Victor surf als een vingervlugge karateka: hij staat vaak rechtop zijn board en dat geeft hem de ruimte om bottomturns razendsnel af te wisselen met vliegende topturns of kickende aerials.

Het gebrek aan (over)gewicht en brute kracht, compenseert Victor met een berg souplesse, lichaamsbeheersing, rust en focus. Hij doet denken aan een niet omver te krijgen karateka. Alert, vlug en snel. Klaas is het er daar mee eens: ‘Victor staat altijd netjes en relatief rechtop zijn board. Je ziet bij hem geen overbodige of schokkerige bewegingen, hij maakt heel weinig fouten en alles lijkt bij hem steeds in balans. Als ik al een zwak punt in zijn manier van varen kan aanwijzen dan is het dat dezelfde moves er bij andere riders soms radicaler uitzien: ze doen het met meer bombarie en agressie en wanneer zij move uiteindelijk staan, ben je meer verbaasd dan wanneer Victor die move doet.’

Victor staat bekend om zijn souplesse en lichaamsbeheersing. Twijfel je daaraan? Probeer deze move maar eens droog te landen.

Om dit ‘easy does it’-gevoel bij toeschouwers te bewerkstelligen maakt Victor heel goed gebruik van zijn knieën. Als geen ander weet hij lompe, loeihoge sprongen zacht te absorberen. Dat is ook een must voor de highwind surfer, aangezien een klein foutje of verkeerde timing verstrekkende gevolgen kan hebben voor de gewrichten. Voor een surfprofessional die voor zijn carrière constant moet balanceren tussen de grenzen van ‘kunnen’ en ‘durven’ is dat essentieel. Lef met een goed einde scoort, lef met een verkeerde afloop zorgt in het beste geval voor ademnood of hoofdpijn, maar in het slechtste geval voor het einde van een professioneel surfseizoen of carrière. Hoogvliegers moeten zacht kunnen landen. Victor gaat vaak hoger dan de rest van het wedstrijdveld en houdt qua X-factor een mooi midden tussen Brawz en Klaas. Op nummer twee in onze stijlwedstrijd.

Lef en met een goed einde scoort en bij Victor gaan die twee vaak hand in hand.

STIJLFACTOR

rustig, beheerst, soepel, zach alert, snel, karateka, highflyer

Marcilio ‘Brawzinho’ Browne

Een typische explosie van stijl: op volle snelheid een goiter inzetten en genoeg zelfvertrouwen hebben om daarbij met geheven hoofd in de camera te kijken.

Van Brazilianen mag je verwachten dat ze stijl hebben. Deze relaxte en sexy feestneus-cultuur maakt mensen tot natural born dancers. Of ze nou surfen, capoeira doen of naar de supermarkt gaan, er zit een ‘schwung’ in die mist in koudere of strengere culturen. Vergeleken met Brasileiros verworden Euro’s zoals jij en ik al snel tot stijve harken. En het is niet alleen een kwestie dat mensen uit ‘koudere’ culturen minder losse heupen hebben, Braziliaanse windsurfers staan bekend om hun gepassioneerde houding, hun overgave aan wat ze doen. Ze zijn niet bang er vol voor te gaan en daarbij een blunder te slaan of fouten te maken. En dat gebrek aan angst en gêne zorgt ervoor dat zelfs de mislukkingen charme krijgen. Bij Brawzinho is het niet anders. Opgroeiend op een strand met matige golven en het hele jaar door wind, is hij vooral beken geworden om zijn vloeiende, speelse freestylemoves. Zijn nonchalante benadering doet windsurfen er heel gemakkelijk uitzien. Daarbij heeft hij geleerd om zijn zeil te gebruiken om hoogte in zijn moves te stoppen; van de golven moest hij het niet hebben. Brawzinho heeft een berg talent en zelfs zijn pogingen om een nieuwe move te leren zien eruit alsof hij deze al honderd keer eerder heeft gedaan. Deze flexibele en experimentele houding heeft hem ook in de wavediscipline een plek bij de absolute wereldtop opgeleverd. Teammaat Victor: ‘Brawzinho heeft een ontzettend krachtige en technische manier om zijn zeil te gebruiken, een erfenis van zijn jarenlange freestyle-ervaring. Zowel bij het golfrijden als in zijn freestyletrucs zie je hoe hij op zijn zeil vertrouwt. Op volle snelheid, zo hoog mogelijk, pusht hij al zijn moves tot de grens. Heb je wel eens een pushloop tabletop van hem gezien? Het ziet er zowel extreem als easy uit. Ik kan maar weinig zwakke punten in zijn surfen aanwijzen.’ De Brawz heeft veel zelfvertrouwen en dat zie je duidelijk in zijn varen terug. Hij neemt veel risico en dat levert hem – mede door zijn talent – meestal extra punten op. Als dit een wedstrijd zou zijn dan is de Brawz onze numero uno, de vleesgeworden stijl op een windsurfboard.

Deze tweaked aerial reflecteert als geen ander de stijl van de Brawz: experimenteel, speels, impulsief en een flinke dosis zelfvertrouwen. Gaat het goed ben je de koning, gaat het fout dan land je met een nose-dive en word je gespoeld op de slechts mogelijke plek.

STIJLFACTOR

experimenteel, speels, impulsief, smooth, varend op zelfvertrouwen en talent, capoeirista

 van