02-05-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Hoe ontstaan windstoten?

Als kitesurfer check je regelmatig de wind. Waarschijnlijk is dit het eerste wat je doet als de wekker gaat. En niets is zo lekker als de wind super constant is, zonder die vervelende windstoten. Maar waar komen die windstoten vandaan? Hieronder een simpele uitleg.

Wind ontstaat doordat de lucht zich verplaatst van een hoog naar een laag drukgebied, dit zijn de drukverschillen in de atmosfeer. Door de draaiing van de aarde ontstaat er een afbuiging van deze stromen. Wind beweegt zich namelijk langs de ‘lijn’ van dezelfde druk. Op onderstaande foto duiden de blauwe lijnen dezelfde druk aan.

Hoe ontstaan windstoten
Bron: Surfweer

De wind die wij voelen en waar wij gebruik van maken zijn de lage luchtlagen. De bodem is ruw en veroorzaakt wrijving, die de wind afremt. Dit veroorzaakt wervelingen in het windpatroon. Hoe ruwer het oppervlak, hoe meer het windpatroon veranderd wordt. Een glad oppervlak zoals water, remt wind minder af dan bijvoorbeeld een grasvlakte.

Vooral bij storm en harde wind is er nog een tweede oorzaak voor het ontstaan van windstoten. Zoals eerder vermeld hebben wij als kitesurfers te maken met de lage luchtlagen. Deze wordt echter beïnvloed door de hoge luchtlagen bij storm en harde wind. Bij een flinke regenbui komt koude lucht, zwaar geworden door zijn lage temperatuur, abrupt naar beneden vallen. De lucht neemt de snelheid die hij boven had dan gewoon mee omlaag. Op het moment dat deze koude lucht in contact komt met de lage luchtlaag, zal dat de windsnelheid sterk beïnvloeden.

Een derde reden voor het ontstaan van windstoten is de temperatuur. Temperatuurverschillen die ontstaan tijdens een regenbui, veroorzaken luchtstroming. Warme lucht is lichter dan koude lucht. Een regenbui kan plaatselijk de temperatuur tot wel tien graden laten dalen. Dit veroorzaakt extra windstoten.

Hoe ontstaan windstoten 2

 van